2 Ocak 2008 Çarşamba

İki otomotiv devi Türkiye’ye geliyor

24 milyar dolar cirolu Kanadalı Magna, Tekirdağ’a fabrika kurmaya hazırlanıyor. İkinci yatırımcının adı sır gibi saklanırken, Volkswagen, PSA Group ve Toyota’nın adı konuşuluyor


Bu yıl üretim ve ihracat rekoru kırmaya hazırlanan otomotiv sektörüne iki yeni yatırım müjdesi geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünya otomotiv devlerinden iki şirketin, Türkiye’de toplam 1.4 milyar euroluk (2.03 milyar dolar) yatırıma hazırlandığını söyledi. Bakan Çağlayan, bu şirketlerden birinin 1 milyar, diğerinin de 400 milyon euroluk yatırım yapmayı istediğini kaydetti.


Çağlayan’ın açıkladığı iki yeni otomotiv yatırımından ilki Kanadalı Magna Grubu’na ait olacak. İkinci yatırımcının adı sır gibi saklanırken, kulislerde çeşitli dedikodular da dönüyor. Volkswagen, PSA Group ve Toyota en büyük adaylar arasında yer alıyor.


Magna, Tekirdağ’ı seçti


Dünya devlerine yan sanayi parçası ve fason olarak araç üreten Magna Grubu’nun Tekirdağ yakınlarında 400 milyon euroluk yatırıma imza atması bekleniyor. 24 milyar dolar ciroya sahip olan dev şirketin bu bölgede yatırım yapmak istemesinin nedeni Türkiye’nin önde gelen yan sanayi şirketlerinden Uzel’e yakın olabilmek. 24 milyar dolar cirolu Magna’nın Türkiye’de 80+80 bin adetlik bir tesis kuracağı kaydediliyor. Şirketin, son dönemde flört halinde olduğu Çinli markalardan birini Tekirdağ’da üretebileceği otomotiv kulislerinde konuşuluyor.


Magna, dünya devlerinin gözdesi olan Çinli markaların başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya açılmasına destek veriyor. Magna’nın ilgilendiği markalar ise Türkiye distribütörlüğünü Mermerler Grubu’nun aldığı Chery ile Anadolu Grubu’nun önümüzdeki dönemde yeni markası olması beklenen Geely. Kanadalı otomotiv devinin, Avrupa pazarına daha önce Türkiye’den açılmak istediklerini açıklayan Chery ve Geely’yi üretim merkezi haline getirmesi bekleniyor.


BMW ve Chrysler’e fason araç üretiyor


DünyanIn 4’üncü büyük otomotiv yan sanayi şirketi olan Kanadalı Magna International, General Motors’dan Honda’ya kadar birçok şirkete ürün sağlıyor. 83 bin çalışanı olan şirketin irili ufaklı toplam 240 adet üretim merkezi var. Geçen yıl yaklaşık 24 milyar dolar ciro elde eden Magna International, yan sanayi parçalarının yanı sıra devlere fason olarak üretim yapıyor. Şirket, BWM’nin küçük 4x4 aracı X3’ü Avusturya’nın Grez şehrinde üretiyor. Kanadalı şirket ayrıca Chrysler için Voyager, 300C, Jeep Commander, Cherokee modellerini üretiyor. Magna, Mercedes-Benz ve Saab için de üretim gerçekleştiriyor.


İkinci yatırımcı Toyota mı?


Toyota, Doblo ve Transit Connect’in Avrupa’da önemli satış rakamları yakalaması nedeniyle Adapazarı’nda üretmek için hafif ticari araç üzerinde çalışmalar yapıyor. Toyota Otomotiv Türkiye CEO’su Tamer Ünlü, henüz verilmiş kararın olmadığını belirtirken, yenilenecek Toyota Verso’nun platformundan yararlanarak hafif ticari üretimi için çalışıldığı ifade ediliyor.

Hiç yorum yok: